Ľudia ešte stále opravujú domy, finančná pomoc od štátu im už prišla

07.07.2010 Prešov

Kežmarok/Spišská Nová Ves 7. júla (TASR) – Ľudia z obcí na Spiši a pod Tatrami, ktorých postihli povodne, ešte stále opravujú svoje zničené domy a všetci svorne tvrdia, že roboty majú tak do Vianoc.
Mnohým z nich už prišla sľúbená pomoc od štátu, tá však zďaleka nebude stačiť na to, aby opravili všetko, čo voda zničila.
„My sme asi mesiac pred povodňami zrekonštruovali celý dom, stálo nás to zhruba 30.000 eur, takmer všetko sme vyhodili na smetisko. Od vlády sme dostali 1000 eur, ďalších 600 eur sme dostali od mesta. To, čo nám dalo mesto, sme minuli za jeden deň, keď sme zaplatili ľudí, aby nám odpratali to obrovské množstvo bahna, čo sme mali pred domom, “ zhodnotil svoj stav Jozef Babčan z Kežmarku. Mal podmytý celý dom, robia sa v ňom nové priečky, betónujú podlahy a iné zabezpečujúce práce, aby sa stal opäť obývateľný. Babčan ešte čaká peniaze aj od poisťovne, keďže dom mali poistený.
Sľúbené peniaze od štátu už dostal aj Miroslav Kováč z Ľubice, okres Kežmarok. „Dostali sme 300 eur, mali sme zatopenú len pivnicu, ale začínajú nám praskať múry na celom dome, lebo tá pôda je stále podmočená, vôbec nevieme, kedy sa to skončí, “ konštatoval.
Väčšina občanov z okresu Kežmarok už sľúbené peniaze dostala, naďalej tak pracujú na opravách. Pred domami je ešte stále vidieť povyhadzované veci, ktoré sa v dôsledku povodní stali nepoužívateľnými. Z viacerých domov sa ozývajú vŕtačky, na záhradách je vidieť robotníkov v montérkach pracujúcich s fúrikmi.
Ľudia pracovali aj cez sviatok, v obci Markušovce okres Spišská Nová Ves sa na opravách podieľali aj celé rodiny. „Prišiel aj syn z Čiech, majú štátny sviatok aj oni, tak prišiel pomôcť. Keď on odíde, tak tu budú moje krstňatá robiť až do konca týždňa, “ priblížila 70-ročná Kristína Dobranská z Markušoviec. Peniaze od štátu už dostala, posťažovala sa však na prístup starostu, ktorý sa o nich vraj vôbec nezaujíma. Ich susedia, manželia Gurčíkovci už tiež dostali sľúbenú podporu od štátu, tá im však na opravu domu, v ktorom nezostalo takmer nič, určite stačiť nebude. „Obaja s manželom sme na invalidnom dôchodku, vôbec nevieme, čo bude s nami ďalej, “ dodala so slzami v očiach.
Obec Holumnica v okrese Kežmarok bola tiež niekoľko dní odrezaná od sveta, domov postihnutých povodňami bolo viacero. „Ja som dostala od štátu 1000 eur, ale moji dvaja synovia, čo žijú vyššie v dedine mali domy viac poškodené a nedostali nič, takže som sa s nimi musela rozdeliť, “ priblížila svoju situáciu Emília Gáborová z Holumnice. Podobne 1000 eur dostala aj rodina Margity Hangurbadžovej z tej istej obce, ktorej voda zaplavila aj desaťmetrovú časť pozemku za domom.
Väčšina poškodených obyvateľov pod Tatrami a na Spiši už svoje peniaze dostala, problémy však majú skôr mestá a obce. „Ešte vyčísľujeme škody, zatiaľ sme od štátu nič nedostali, čakáme, že by sme mali dostať zhruba 30.000 eur na opravu obecného majetku, “ priblížil starosta obce Holumnica Rudolf Špes.
Finančná podpora ešte neprišla ani do Kežmarku, stále tam vyčísľujú škody, ktoré napáchala voda. „Občania už peniaze dostali, nám ešte neprišlo nič, len teraz sa spracovávajú faktúry, ktoré nám už prišli za použitú techniku a za uskladňovanie bahna, “ konštatoval primátor mesta Igor Šajtlava. Dodal, že by bolo dobré, keby peniaze prišli čo najskôr, aby sa začalo s opravami chodníkov a obecných budov.
Kompletné vyčíslenie škôd sa dokončuje aj v Starej Ľubovni, primátor mesta Valent Jaržembovský informoval, že prvé faktúry za mechanizmy používané počas mimoriadnej situácie sa vyšplhali na takmer 120.000 eur. „Škody na majetku ešte stále spočítavame, “ uzavrel.
 

Vyberte región

mark